شماره ۳۳ مجله زنان امروز
-
آن زن با سبد کتاب آمد
0 نظرگفتوگو با رحیمه پرویزپور ، مؤسس کتابخانۀ روستای ابتر رحیمه پرویزپور بیستوهشتساله و متولد روستای ابتر از توابع شهرستان ایرانشهر بلوچستان است. ابتر حدود سههزار نفر جمعیت دارد که بلوچ و اهل تسنن هستند. رحیمه مهندسی کامپیوتر خوانده و گویا از قدیم الفتی دیرینه با کتاب داشته است. میگوید وقتی کتاب میخواند آرام میشود، افق ذهنش گشوده میشود و پرندۀ خیالش پروبال میگیرد. شاید لابهلای سطور همین کتابها بود که اولین بار خوابهایی دور و دراز و شیرین برای روستا و مردمانش دید و جسارتی در خودش کشف کرد که انتظارتش را نداشت. رحیمه سال ۹۶ بهعنوان اولین و تنها زن روستا در انتخابات شورای شهر و روستا شرکت کرد. البته او با مخالفت بزرگان فامیل مجبور به انصراف شد اما از پا ننشست و به جستوجوی راههای دیگری برای تحقق رؤیایش برآمد که از زبان خودش شنیدنیتر است.
بیشتر بخوانید -
درسهایی که از عایشه آموختم
0 نظریک ساعت پیش از آنکه عایشه را برای اولین بار ببینم نزدیک بود پلیس به جرم راهزن بودن دستگیرم کند؛ آن هم وسط جادهای که دانه میریختی پرنده برش نمیداشت. وقتی پلیس سر رسید، من و همسفرم حداقل دهساعتی میشد که در راه خاکی ناکجاآبادی، کنار خلیجفارس مواج، منتظر عبور یک ماشین بودیم. نزدیک نیمهشب بود و از نظر افسر عصبانی تنها دلیل قانعکنندۀ بودن ما آنجا، قاچاق، سرقت یا جنون بود. دیگر حتی نشد توضیح بدهیم هیچهایک میکنیم و سبک سفرمان این است. کولههایمان را ریختند بیرون و ما را گشتند. کمی بعد، فهمیدیم پراید سراسیمهای که یکی دو ساعت قبل از روبهرو عبور کرده بود، به پلیس چغلیمان را کرده که چه نشستهاید دو راهزن، یکی زن و یکی مرد، در فلان جاده دراز کشیدهاند، منتظر قربانی!
بیشتر بخوانید -
گفتوگو با سوزان کندی، کارگردان صاحب سبک تئاتر آلمان
0 نظرسوزان کندی، پس از سیزده سال کار تئاتر در هلند، از سال ۲۰۰۹ بهصورت فعال در آلمان به کارگردانی مشغول شد و رسماً از سال ۲۰۱۱ در تئاتر دولتی مونیخ۵ به زبان آلمانی به کارگردانی پرداخت. او در نظرسنجی سال ۲۰۱۳ منتقدان یک ماهنامۀ تخصصی آلمانیزبانِ تئاتر۶ بهعنوان کارگردان جوان سال انتخاب شد. از سال گذشته عضو کمیتۀ برنامۀ تئاتر مردم برلین۷ و یکی از دستیاران کارگردانهای این تئاتر است. همچنین در سال گذشته جایزۀ مهمی۸ در این زمینه دریافت کرد. این جایزه به هنرمندان یا تئاترهایی تعلق میگیرد که با روشهای ابتکاری و نوآورانه به تئاتر اروپا کمک کردهاند. سوزان کندی۱، کارگردان تئاتر، متولد ۱۹۷۷ فردریش هافن آلمان و فارغالتحصیل رشتۀ کارگردانی مدرسۀ هنر۲ آمستردام است. او پس از فارغالتحصیلی نمایشهای متعددی را در هلند کارگردانی کرد که عمدتاً در تئاترشهر۳ معروف شهر گنت (که تهیهکنندۀ تولیدات بینالمللی تئاتر سلطنتی هلند است) و تئاتر ملی لاهه۴و تئاتر سلطنتی لاهه به اجرا درآمدند؛ آثاری که باعث شدند از نمایشهای او برای اجرا در چند فستیوال تئاتر هلند دعوت شود.
بیشتر بخوانید -
کلثومننه؛ نقدی بر خرافهگرایی یا دستاندازی زنان بر ساحتی مردانه
0 نظراهل بخیه عصر صفوی را عصری دانستهاند که زنان در پستوی حرمسراها مناسبات سیاسی را رقم میزدند. بانوی سلبریتی این دوره را میتوان پریخانم (نسبتی با پریقدبلنده ندارد) دانست؛ دختر شاهطهماسب اول که پس از مرگ ابوی سرِ خانداداش (حیدرمیرزا) را روی سینه گذاشت و اخویکوچیکه (اسماعیلمیرزا) را بر تخت سلطنت نشاند. اخویکوچیکه ولی قدر و منزلت خواهر را ندانست و دست او را از سیاست کوتاه کرد و حتی چند نفری را برای مراقبت از او گماشت. این اشتباه شاهاسماعیل سبب شد تا هواپیمایش بهعلت نقص فنی سقوط کند و باز چشمها برای تعیین پادشاه جدید به سمت پریخانم برگردد. هرچند خود پریخانم جزو کاندیداهای پادشاهی بود، اما از آنجایی که شیفتۀ خدمت بود و نه تشنۀ قدرت، تاج و تخت را به سلطانمحمد بندهخدا (خدابنده) تفویض کرد.
بیشتر بخوانید -
با الیف شافاک، پرفروشترین رماننویس تاریخ ترکیه
0 نظردر استراسبورگ به دنیا آمده، سالهاست در لندن زندگی میکند و در بدو ورود به کتابفروشیهای بزرگ استانبول کتابهایش شبیه قلۀ بزرگی چشم را مینوازند. اما مخاطبان الیف شافاک، نویسندۀ ترک، به کشور ترکیه محدود نمیشوند. هر چند فروش میلیونی کتابهای او در ترکیه یکی از اعجابهای ادبیات است، اما شافاک در بریتانیا و فرانسه هم مخاطبان زیادی دارد و حالا در ایران نیز با رمان ملت عشق بسیار شناخته شده؛ اولین کتابی که از او به فارسی ترجمه و بیش از پنجاه بار تجدید چاپ شده است. البته آثار دیگری هم از او در ایران منتشر شدهاند، اما ملت عشق برای جامعۀ ایران اثر آشنا و محبوبی بود. الیف شافاک در این رمان سراغ نامهای آشنا و ایرانی رفته و بازخوانی جذاب و متفاوتی از رابطۀ شمس و مولانا به تصویر کشیده است.
بیشتر بخوانید